Boşanma ve Çocuk

boşanma ve çocuk

Türkiye’de 2001 yılında Tüik tarafından kaydedilmiş 91.994 adet boşanmaya rastlanırken bu sayının 2015 yılında 131.830’a ulaştığını görüyoruz. Boşanmaya olan bakış açısı bundan 50 sene öncesi kadar katı olmasa da boşanma süreci, öncesi ve sonrasında yaşanan sıkıntıların tamamen ortadan kalktığını söyleyemeyiz. Yaşanan problemler her aile için farklılaşsa da her boşanmanın ortak özelliği değişimdir. Hem boşanan çift hem de varsa çocuklar yeni sisteme uyum sağlama sürecinden geçerler.

İstatistiklere göre günümüzde boşanmaların yaklaşık olarak %60’ını çocuklu aileler oluşturuyor; bu nedenle boşanmanın çocuklar üzerindeki etkilerinin incelenmesi büyük bir önem taşıyor. Boşanmış aile çocuklarında akademik başarıda düşüş, özgüven ve kaygı problemleri başta olmak üzere birçok sorunun ortaya çıktığını görüyoruz ama yapılan araştırmalar doğru müdahalelerle ortalama iki sene içinde bu problemlerin ortadan kalktığını gösteriyor. Ancak ebeveynlerin yeniden evlenme veya yeni bir ilişkiye başlama durumları çocukların adaptasyon sürecini uzatıyor ve boşanma süreciyle baş edebilmelerini zorlaştırıyor.

Çocuğun “mutluluğu” ve “iyiliği” için problemli evliliklerin sürdürülmesi çocuklar üzerinde tam tersi yönde bir etki yaratıyor. Çocuklar birçok değişiklikle baş edebilir ve beklenenden daha çabuk toparlanabilirler; ancak bu geçiş sürecinin onlar üzerinde oluşturacağı olumsuz etkiler göz ardı edilmemelidir. Çocuklarda boşanma sonrası gözlenen sorunların çoğunun temeli boşanma öncesine dayanıyor. Ebeveynlerin boşanma kararı almadan önceki süreçte yaşadıkları anlaşmazlıklar, tartışmalar ve uzaklaşma çocukları psikolojik olarak olumsuz yönde etkilemeye başlıyor.

Boşanma sonrası süreci çocuğun sağlıklı bir şekilde atlatması için ebeveynlerin göz önünde bulundurması gereken bazı noktalar var:

  1. Çocuklar düzeni severler; onlar için tutarlı ve istikrarlı bir akış belirlemeli ve bu düzene sadık kalmalısınız. Düzeniniz ne kadar stabil olursa çocuğunuz bu duruma o kadar kolay adapte olacaktır.
  2. Mümkün olduğunca boşanma öncesindeki rutininizi sürdürmeye çalışın; okul, şehir, vb. değişiklikler yapmaktan kaçının.
  3. Karı-kocalık sisteminiz bitmiş olsa da anne-babalık sisteminizin daimi olduğunu ve onu her koşulda sevdiğinizi çocuğunuza açıklayın.
  4. Çocuğunuzun bu sürece sağlıklı bir şekilde uyum sağlaması için kendisi ile yaşamayan ebeveyni ile düzenli olarak vakit geçirmesi ve bir iletişimi sürdürmesi gerekir. Bunun için; görüşmelerin sıklığını belirleyin ve bu düzene sadık kalın.
  5. Çocuğunuza hislerini, kaygı ve hayal kırıklıklarını anlatabileceği ortamlar yaratın; duygularını size rahatça anlatmasını sağlayın.

Yazar Diana Mahoney bir seferinde “Hiçbir boşanma iyi değildir; ancak konu çocuklar olunca bazı boşanmalar açık ara farkla diğerlerinden daha iyidir.” demiş. Çocuklarınızın boşanmadan nasıl etkileneceğinin sizin bu süreci nasıl yöneteceğiniz ile alakalı olduğunu unutmayın; bu süreçte birbirinizle tartışmaktan kaçının ve kontrollü olun.

 http://www.uplifers.com/bosanma-ve-cocuk/

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>